- G:

Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya'da Gezilecek Yerler, 8500 yıllık tarihiyle ve kalbinden geçen Yeşilırmak ile masallara konu olan mistik şehir Amasya'da görmeniz gereken yerler.

Serkan Atıcı
Serkan Atıcı Tüm Haberleri

8500 yıllık tarihiyle yerli ve yabancı turistlerin en gözde duraklarından biri olan Amasya havaların ısınması ile turistleri ağırlamaya devam ediyor. Her gün binlerce turist, kentin tarihi, turistik ve kültürel noktalarını ziyaret ediyor. Tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan, “Şehzadeler Şehri” Amasya, tarihten sanata, gastronomiden kültüre hemen hemen her turistin ilgisini çekecek mekanları ile dikkat çekiyor. Adeta bir açık hava müzesi olan Amasya’ya gezi düzenlemeyi düşünüyorsanız bu liste tam size göre.

Sizleri, huzur verecek manzaralar ile buluşturacak Amasya’da gezebileceğiniz yerleri sizler için derledik. Şimdi gelin, Amasya’da görenleri kendisine hayran bırakacak yerleri hep birlikte inceleyelim.

Bimarhane (Darüşşifa)

İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek eser olan Bimarhane Anadolu Selçuklu mimarisi inşasında orijinal sütun başlıkları olan geometrik yaprak tezyinatlı ve mukarnaslı sütun başlıkları kullanılmıştır. Kapı kilit taşında diz çökmüş vaziyette yapılmış olan insan kabartması Amasya Bimarhanesi’ne özgüdür. Anadolu'da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinmektedir.

Borabay Gölü

Boraboy Gölü, Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 13.07.1993 gün ve 3092 sayılı kararı ile 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. Taşova ilçe sınırları içinde yer alan Boraboy Gölü, il merkezine 63 km ve Taşova ilçesine 15 km mesafededir. Amasya - Taşova karayolunun 44. kilometresinden sola ayrılan Taşova - Samsun karayolunu takiben 14. km'den tekrar sola ayrılarak ulaşılır. Son derece turistik bir noktada olan bu göl hafta sonu pek çok misafire ev sahipliği etmekdir. Doğa ile buluşmak isteyenler için mükemmel bir deneyim ve harika manzaralar sunan Boraboy Gölü’ne girişler makul ücretlidir.

Bir doğa harikası olan Boraboy Gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl merkezine 63 kilometre ve Taşova ilçesine 15 kilometre mesafededir. Denizden 1050 metre yükseklikte bir krater gölü olarak bilinmesine karşın, aslında küçük bir akarsuyun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşmuş, doğal bir set gölüdür. Tabandan su kaynaması olan göl, ayrıca dereden gelen sularla da beslenmektedir.

Amasya Kalesi

Kale, üzerine kurulduğu Harşena Dağı’nın adıyla da bilinir. Arap tarihçilere göre “Türk hükümdarı Karsan Han”, batılı tarihçilere göreyse “Pontus kralı Mithridates tarafından” yaptırılmıştır.

1075 yılından sonra Danişmend Ahmet Gazi, 1146 yılında I. Mesud, 1222 yılında I. Alâeddin Keykubad, 1319’da Gümüşlüzade Tacettin Mahmud Çelebi, 1369’da Şadgeldi Paşa tarafından onarılmış ve kullanılmıştır. Nefis havası ve muhteşem manzarası ile  kendisine hayran bırakan Harşena Kelasi’ne girişler makul ücretlidir.

Minyatür Amasya Müzesi

Minyatür Amasya Müzesi, 1914 yılında çekilmiş bir fotoğraftan esinlenerek yapılan bir tarihi kent maketidir. Sultan Beyazıt Külliyesinin imaret binasının bir salonu içinde 80 m² lik bir alanda yer alır. Yapımı 2008 yılında Amasya Valiliği İl Özel idaresi tarafından başlanmış ve 14 Mayıs 2010 tarihinde hizmete açılmıştır.

Sultan II. Bayezid Külliyesi

1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in talimatıyla Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Kubbe içi ve pencere kemerlerinin üzeri zengin kalem işleri ile süslenmiştir. Pencere kanatları, 15. yüzyıl ahşap kündekâri tekniğinin en güzel örneklerindendir.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi

Mustafa Kemal Paşa'nın 1919 yılı Haziran ayında Amasya'ya geldiğinde konakladığı ve Amasya Tamimi'nin kaleme alındığı yer olan Saraydüzü Kışla Binası bu tarihi önemi gözeterek aslına uygun bir şekilde Yeşilırmak kıyısında yeniden inşa edilmiştir.

Güzelce Kız (Aynalı Mağara Efsanesi)

Ziyaret Beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıktadır. Kaya mezarlarının en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Genişliği 9,8 metre yüksekliği 13 metredir. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ile yapıldığı görülebilir. Mağaranın dış cephe yüzeyi perdahlanarak parlatılmıştır. Buraya Aynalı Mağara denmesinin nedeni de, güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasıdır.

Amasya Yazma Eserler Kütüphanesi

Tarihi dokusuyla bir anıt eser olan Sultan II. Bayezid Külliyesi içindeki Amasya Yazma Eserler Kütüphanesi Divan edebiyatının ilk kadın şairi olan Mihri Hatun, Hattatların Piri Şeyh Hamdullah, tıp ilminde çığır açan Sabuncuoğlu Şerefeddin ve Coğrafya ilminin kurucusu Strabon’un Amasya’da yetişmeleri bu durumun açık göstergeleridir.

Amasya Arkeoloji Müzesi

1925’te kurulan Amasya Müzesi önceleri muhtelif binalarda hizmet vermiştir. 1980 yılında şimdiki modern binasına taşınan müzede Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görmek mümkündür. Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir.

Kral Kaya Mezarları

Helenistik Dönem'de, Amasya’yı İÖ. 302’den İÖ. 26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmıştır.  Kral Kaya Mezarları bazı dönemlerde hapishane ve cezalandırma mekanı olarak da kullanılmışlardı. 1075’te Amasya’yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarların içindeki Pontus Devri'nden kalma gömüleri kaldırtmıştır.

Baraklı Şelalesi

Amasya’nın Taşova ilçesinde bulunan baraklı Şelalesi adeta saklı bir cennet. Amasya’ya 55, Taşova’ya ise 31 km uzaklıkta olan Baraklı Şelalesi Baraklı köyü Kayabaşı mevkiinde ziyaretçilerini mest ediyor.

Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı ve Romeo-Jüliet’in aşk hikayeleri sahnelemektedir. Ferhat il Şirin Aşıklar Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Aşıklar Müzesi unvanına sahiptir.  Müzede ayrıca Mevlana ve Hacı Bektaş Veli gibi gönül adamlarına da yer verilmiştir.

Yedikuğular Kuş Cenneti & Millet Bahçesi

Yedikır Baraj Gölü ya da diğer adıyla Yedikuğular Kuş Cenneti Suluova ilçe sınırları içinde Amasya il merkezine 35 kilometre, Suluova’ya 8 kilometre Merzifon’a ise 12 kilometre uzaklıktadır. Yedikır Barajı Yaban Hayatı Koruma Sahası yaklaşık 900 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Sahanın 600 hektar kadarını göl oluşturur.

Hamamözü Arkut Bey Kaplıcaları

Hamamözü Arkut Bey Kaplıcaları'nın tarihi kesin olarak bilinmese de Antik Çağ'dan bu yana kullanılan küçük bir hamam ve havuz bulunmaktadır. Bugünkü adını Selçuklu beylerinden olan Arkut Bey’den almıştır. Arkutbey Kaplıcası'nın dışında, yine şehir merkezinde Turizm İşletme Belgeli bir adet Termal Otel mevcuttur. Sıcaklığı 42,5 derece civarında olan termal tesisteki kaplıca suyunun kronik ağrılı romatizmal hastalıklara, sinir sistemi hastalıklarına, beyin çarpması sonucu oluşan felç ile çocuk felci sonrasında, kalp-damar ve tansiyon rahatsızlıklarında, ruhsal bozukluklarda, bel fıtığı veya siyatik sorunlarında, kadın hastalıklarında, hormon düzensizliğinde, cilt hastalıkları ve kepeklenmede yararlı özellikleri olduğu bilinmektedir.

Şehzadeler Müzesi

Yalıboyu’nun en eski köprülerinden Alçak Köprü’nün ayağında, Kral Kaya Mezarları'nın eteklerinde, Yeşilırmak'ın kıyısındaki eski sur duvarları üzerinde kurulu iki katlı ahşap bina Şehzadeler Müzesi olarak tasarlanmıştır. Şehzadelikleri Amasya’da geçmiş olan Osmanlı Sultanlarının aslına uygun resimlerinden yola çıkarak yaptırılan heykelleri ve kendi dönemlerini yansıtan kıyafetleri ile müze, Amasya’ya gelen turistlerin önemli ziyaret yerlerindendir. Duvarları ve tavanları Hatai ve Rumi desenlerle süslenen müze, duvarlarında yer alan özgün hat ve tezhip örnekleri; dokuması, renkleri ve motifleriyle geleneksel halı dokumacılığının en güzel örneklerini yansıtan ahşap tabana serili halıları ve her biri özenle seçilmiş, dönemi yansıtan aksesuarlarıyla 15'inci ve 16'ncı yüzyıllara ait bir Anadolu Türk evinin tam olarak bugüne taşınmış halidir.

Terziköy Termal

Termal suyu 39.5 derece olup, Amasya şehir merkezine 36 km uzaklıktadır. Roma Döneminden beri kullanılan kaplıca suyunun romatizma, mide, bağırsak idrar yolu ve beslenme bozukluğuna iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıca civarında konaklama tesisi bulunmaktadır.

Pir Sücaeddin İlyas Türbesi

Çilehane'nin güneyinde Pirler Parkı içinde bulunan türbe Yukarı Pirler Türbesi adıyla da bilinir. 1486 yılında Gümüşlüzade Ahmet Bey tarafından Gümüşlüzade ailesinden Şeyh Sücaeddin Pir İlyas için yaptırılmıştır. Türbede Pir İlyas’tan başka damadı Pir Celaleddin Abdurrahman, torunu Pir Hayreddin Hızır Çelebi ve bunların ailelerinin mezarları bulunur.

Sofular Mahallesi

Osmanlı Devleti’nin önemli kültür, sanat, bilim ve idari merkezi olan, Osmanlı evleri, Çilehane, Pir İlyas, Kemal Paşa ve Hamdullah Efendi türbeleriyle birlikte geleneksel Osmanlı mahalle dokusunu yansıtan Sofular Mahallesi; Kültür Bakanlığı’na bağlı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 05.05.1992 tarih ve 2364 sayılı kararıyla Kentsel Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Halk arasında Beyler Sarayı ya da Saraydüzü olarak anılmakta olan mevkiinin, Danişmentlilerden itibaren sultanların ve komutanların ikamet yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Hatuniye Külliyesi-Hatuniye Cami

Hatuniye Mahallesi’nde, Yeşilırmak’ın hemen kıyısında yer alan cami Sultan II. Bayezid’in eşi ve Şehzade Ahmet’in annesi Bülbül Hatun tarafından 1510 yılında yaptırılmıştır. Asıl olarak cami, hamam ve sübyan mektebinden oluşan bir külliyedir. Hatuniye Camii bulunduğu Mahalleye de ismini vermiştir. Amasya’yı gezmek isteyen misafirlerin uğrak yeri olan Hatuniye Mahallesi’nde sizlere Amasya’yı hatırlatacak olan hediyelerin bulunduğu işletmelerde bulunmaktadır.

Şehzadeler Gezi Yolu

Kentin Yeşilırmak Nehri ile bütünleştiği Şehzadeler Gezi Yolu, nehrin Güney kıyısında yer almaktadır. Şehzade büstlerinin ve hikayelerinin yer aldığı gezi yolunun yaz ve kış aylarındaki görüntüsü huzur verecek manzaralar ile buluşmanızı sağlayacaktır.

Akbilek Evliyası

Akbilek Evliyası; Amasya merkez Şeyhcui Mahallesi Akbilek Mevkiinde , caminin yanında yer alır. Moloz taştan yapılmış olup, istinat duvarı içerisinde dikdörtgen pirizma şeklinde bir mezar vardır. Bahşî Halîfe, kırk sene müddetle ilmin yayılmasına çalıştı ve pekçok âlim yetiştirdi. Halvetî tarîkatına mensûb idi. Tarîkatte hocası Cemâl-i Halvetî'nin halîfelerinden Muhyiddîn bin Muhammed Efendi'dir.

Merzifon Bedesten

Kara Mustafa Paşa Külliyesi dahilindeki en önemli tesislerden biri Bedesten binasıdır. Bedesten, Merzifon’un Osmanlı iktisadi tarihindeki önemini vurgulayan en önemli yapılardandır.

Doğu-batı ve kuzey-güney eksenlerine göre yapıda tam bir simetrik düzen vardır. Yapı 30x28 metre boyutları ile kareye yakın, dikdörtgen bir sahayı kaplar.

Plan tipoloji bakımından Osmanlı bedestenleri içerisinde ‘‘orta büyüklükte, dokuz kubbeli, içerde mahzen ve dükkan bölüntüsü olmayan ve dıştan çevresi dükkanlı’’ gruba dahil edilebilir.

2000 yılında Bedestenin iç kısmı küçük çaplı bir onarımdan geçirilerek zemini düzeltilmiş ve Halk Eğitim Merkezi tarafından halı dokuma tezgâhları yerleştirilmiştir.

Merzifon Kara Mustafa Paşa Cami

Kara Mustafa Paşa tarafından 1666 yılında yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı caminin dış duvarları tümüyle düzgün kesme taştan örülmüştür. Sivri kemerlerle bağlı dört sütunun oluşturduğu üç gözlü, tavanı ahşap kaplı bir son cemaatyeri bulunur. İbadet mekanının üzeri büyükçe bir kubbe ile örtülüdür. İç kısmı 19'uncu yüzyıl özelliği gösteren kalem işleri ile süslü olan kubbenin sekizgen kasnağının köşe boşlukları yine sekizgen ağırlık kuleleri ile desteklenmiş ve estetik açıdan bir bütünlük sağlanmıştır

Ehli Hatun Türbesi (Dilek Kuyusu)

Ehli Hatun Türbesi, Kurşunlu Mahallesi, Yuvam Sokakta bulunan bir evin avlusundadır. Dilek Hatun veya Kuyulu Evliya olarak da anılan Ehli Hatun Amasya Emiri Şadgeldi Paşazade Divitdar Ahmet Paşa’nın kızıdır. Türbe 1467 yılında tamamlanmıştır.

Hayır duası için, değişik dilekler için ziyaret edilmektedir. Türbe özellikle kadınlar tarafından Cuma günleri ziyaret edilmektedir. Türbe ayrıca evlenmemiş kızların kısmeti açılsın diye, çocuk isteği için ziyaret edilmektedir.

 Ziyaretçiler türbede iki rekat namaz kıldıktan sonra, dua eder ve adak adarlar. Dualar edilip adaklar adandıktan sonra ziyaretçi başını kuyuya sokar ve üzerine yeşil bir örtü örtülür. Kuyuda bir ışık görürse dileğinin olacağına inanılmakta, eğer bir şey görmezse olamayacağına delalettir. Sadece çocuk isteyenler kurban adağında bulunurlar, diğer istekler içinse dini adaklar gerçekleştirmektedirler.

Serçoban Evliyası

Serçoban, Amasya merkezdeki Kocacık Çarşısı’nda türbesi bulunan İğneci Baba ile kardeştir. İğneci Baba ayakkabı tamiri, kardeşi Serçoban ise çobanlık yapar.

Serçoban, bir gün dağda sürülerini otlatırken kaçan oğlağı yakalamak ister, Serçoban kovalar, oğlak kaçar, iyice yorulan Serçoban "Seni yakaladığımda keseceğim" der. Sonunda yakaladığı oğlağı sözünü yerine getirmek için tam kesmek üzere iken mahzun ve etkileyici bakışları ile karşılaşan Serçoban, duygulanır “ Beni de çok yordun mübarek ” der ve yakaladığı oğlağı serbest bırakır.

Serçoban öldüğünde, sürüdeki hayvanların her biri ağaca dönüşür ve bir orman oluşur. Mezarın bulunduğu mevkii kendi adı ile adak ve mesire yeri olarak ziyaret edilir. Yöre insanı oradaki ağaçları kesmenin kendilerine kötülük getireceğine inanır.

İstediğiniz mekandan başlamak serbest :) 

26 Ağu 2023 - 11:20 Amasya/ Amasya- Yaşam

Muhabir  Serkan Atıcı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Objektif Amasya Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Objektif Amasya hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Objektif Amasya editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Objektif Amasya değil haberi geçen ajanstır.