Videolu “İhtiyaç Sahiplerine Ulaşmaya Çalışacağız”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Videolu “İhtiyaç Sahiplerine Ulaşmaya Çalışacağız”
Amasya’da depremzede misafirler için kurulan İmece Derneği deprem bölgesinden Amasya’ya gelen depremzedelere yardım etmeye devam ediyor.

Amasya’da depremzede misafirler için kurulan İmece Derneği deprem bölgesinden Amasya’ya gelen depremzedelere yardım etmeye devam ediyor.

Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yapan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ruhu Doğan’ın önderliğinde kurulan dernek kısa zamanda çok insana ulaşmayı başardı. Yardım sever insanların dayanışmasıyla toplanan yiyecek, giyecek, mobilya gibi eşyalar ihtiyaç sahibi depremzedelere ulaştırılıyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ruhu Doğan bir refleks sonucu oluşan İmece Derneği’nin doğuş hikayesini anlattı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ruhu Doğan “ 6 Şubat ya ülkemizde yaşanan deprem nedeniyle ilimize deprem bölgesinden aileler gelmeye başlamıştı. Hemşire arkadaşımızın evine yaklaşık 30 kişilik bir aile gelmişti. Ziyaret için gittiğimizde evdeki yığılmayı görünce ne yapabiliriz diye düşündük. Aklımıza ilk olarak 4 ay önce vefat eden annemin evi geldi. Bu ailelerden birazını annemin evine yerleştirdik. Daha sonra anneannemin evi de boştu bir kısım aileyi de oraya yerleştirdik. Daha sonra bu olay duyuldukça bize ev sormaya başladılar. Ne yapabiliriz diye eş dost aramızda bir WhatsApp grubu kurduk. Adını da İmece koyduk. WhatsApp’dan kısa süre içerisinde 250-300 arası üye sayısına ulaştık. Amasya’mızın hayırsever, halisane düşünceli insanları hemen İmece Derneğine yardımda bulundular. Onların aracılığı ile hemen ev talepleri geldi. Kimi annesinin evini verdi, kimisi kullanmadığı eşyalı evini verdi. Eşyalı evlere hemen depremzede aileleri yerleştirdik. Eşya olmayan evlere eşya bulmak durumunda kaldık. Bunun içinde bir takım buzdolabı getiren, halı getiren, giyim eşyası getiren insanlar oldu. Bu seferde bu eşyaları nereye koyabiliriz diye düşünürken bir depo bulduk. Faaliyetlerimiz duyuldukça bu işin yasal işlemleri için Valiliğe müracaat ettik. Bizde bize güvenen insanları yarı yolda bırakmak istemedik. Kısa zamanda dernekleşme sürecimiz başladı ve gerçekleşti.

Dernek olarak büyük bir gönüllü grubumuz var. Evlerden eşyalar toplanıyor. Hayırseverler eşyalar getiriyor, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Şimdiye kadar en az 60 aileye ev bulup yerleştirdik. Bir o kadar da bizim derneğimiz tarafından eşyaları karşılanan aileler var. Onlara sürekli olarak gıda takviyesi yapıyoruz. Bizim şahsımıza, ismimize güvenen, bu nedenle yola çıkmış arkadaşları da yalnız bırakmadık. Biz Valilikle, resmi kurumlarla, AFAD, Kızılay’la, Amasya’da var olan sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle beraber koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bizde olmayanları onlar bize, onlarda olmayanları biz onlara gönderiyoruz. Biz böyle güzel bir dayanışmayı da yakaladık. Biz daha çok eşya odaklı olduğumuz için en çok eşya tedarik yapan dernek olduk. Bir mont kaban verebilirsiniz ama dışarıda sadece montla yaşanmıyor. Ailelerin sıcak bir yuvaya ihtiyacı var. Sadece eşyayla da olmuyor. Psikolojik destek de çok önemli. Sağlık hizmetlerinde de depremzede misafirlerimize öncelik tanıyoruz. Her alanda hayırseverlerin desteği ile hizmet vermeye çalışıyoruz.

Bir refleks olarak doğan İmece Derneği’nin amacı dışarıda mağdur olarak kalmış insanları bir yerlere yerleştirmek. Deprem bölgesinde bulunan insanlar Amasya’da bulunan tanıdıkları ailelerin yanına gelme ihtiyacı duydu. Bu noktada biz devreye girdik. Buraya gelenleri bir yerlere yerleştirdik. Hala eşya bekleyen listede aileler var. Hayırseverlerin yardımları doğrultusunda bu eksikleri tamamlamaya çalışıyoruz. Herkes bir şeyler yapmaya alışıyor. İnsanımız o kadar hayırsever ki bu işin neresinde tuzumuz bulunur diye bir yarış içerisine girdi.

Şu anki oluşumumuz Amasya’ya gelen depremzedelere yöneliktir. Ama ileri ki hedefimiz daha farklı tabi. Ramazan aktiviteleri olsun, kurban bayramı yardımları, öğrenci bursları, ilk yardım eğitimleri gibi yardım faaliyetlerinde projeler üretmeyi planlıyoruz. Dernek ekimizde her türlü, her meslekten üyemiz var. El birliği ile fikirler üretip, hayırseverlerinde desteğini alarak elimizden geldiği kadar ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışacağız.” Diye konuştu.

Adana’da Sosyolog olarak özel bir şirkette görev yaparken 6 Şubat’da ki depremden etkilenerek depremzede misafir olarak Amasya’ya gelen Melih Çelik’de İmece Derneği’nin gönüllü üyeleri arasında yer aldı.

Melih Çelik “Amasya’ya geldikten sonra bende İmece derneği ile tanıştım. Burada depremin ilk gününden itibaren yaklaşık 300 kişilik bir gönüllü ordusu ile birlikte ciddi anlamda hareketlilik vardı. Bende kendimi buraya dahil ettim. Amasya’ya gelen misafirlerimizle birlikte hemhal olmaya çalışıyoruz. Herkesin burada bir katkısı var. Önemli olan bunu sürdürebilmektir. Bizde bunu sürdürebilmek adına Ruhi bey ile projeler üreterek, bir sonraki adımda neler üretebileceğimizi planlıyoruz. Derneğimizde öğretmen, avukat, esnaf, psikolog, sigortacı, çiçekçi gibi bütün iş alanlarımızdan üyelerimiz var. Okula gitmek istemeyen öğrenciler oldu. Bizler öğretmen ve psikolog arkadaşlarımızın desteği ile ikna çalışmaları yapıyoruz. En büyük kazanım budur bende.

 Dernek olarak Valiliğinin koordinesi ile çalışıyoruz. AFAD’da sadece depremzede kayıtları var. Bu kayıtlar buraya geldiğinde bir hikayeye dönüşüyor. Ailelerin, çocukların ruhuna dokunuyoruz. Hepsinin ayrı bir hikayesi var. İyilik hareketimiz bir dostluğa dönüşüyor. Sürekli gidip depremzede misafirlerimizi ziyaret ediyoruz. Çocukların okulu ile ilgili, şehrin ulaşımı ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü şeyle ilgili yardımcı olarak bu süreci en hasarsız şekilde atlatmaya çalışıyoruz. İnsanların unutmayacağı şeylerden bir tanesi duygusal bağdır. Tabi ki herkes yardım ediyor, ama en önemlisi duygusal dokunuşlardır. Bunu biz yaptığımıza inanıyorum. Çünkü geri dönüşleri çok iyi oldu. Hazırladığımız veri ile biz bir ailenin hikayesini öğrenmiş oluyoruz. Ailede kaç kişi yaşıyor, ailede hastalıklar var mı, eğitim durumu nedir gibi bunları öğreniyoruz. O aile burada sahipsiz değil. Bu veriler sayesinde acil ihtiyaçlar belli oluyor ve kısa sürede karşılıyoruz. Ziyaretlerde eksikler belirlenip tamamlanıyor.” Diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hizmet içi eğitim seminerleri zoom üzerinden yapıldıÖnceki Haber

Hizmet içi eğitim seminerleri zoom üzeri...

“Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 175. Yıl Dönümü Kutlu Olsun!”Sonraki Haber

“Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 175. Y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar