Videolu: Ramazan Ayının Gözdesi: Hurma

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesine günler kala, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma da tezgah ve raflardaki yerini aldı.
12 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesine günler kala, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma da tezgah ve raflardaki yerini aldı.
Ramazan ayına günler kala vatandaşın alışveriş telaşı da başladı. Ramazan denilince akla gelen ilk yiyecek ise sofraların vazgeçilmesi hurma oluyor.
Kudüs, İran ve Medine hurması gibi çeşitleri olan hurmanın bu sene ki kilo olarak fiyatları da 50 ile 240 arasında değişiyor.
Ramazanın gelmesiyle tüm hazırlıkları yaptıklarını ve hurmaları tezgaha dizdiklerini söyleyen Safran Baharat’ın sahibi Şükrü Karahan hurmanın faydalarından ve bağışıklı sistemini güçlendirmenin yollarından bahsetti.
Hurmanın antioksidanlar açısından zengin olduğunu söyleyen Şükrü Karahan, “Hurma, antioksidan açısında zengin bir besin olarak bilinmektedir. Kuran-ı Kerim’de adı geçen bilinen en eski meyvelerden biridir. Biz genelde iftarda hurma yemeyi alışkanlık haline getirmişizdir.
Ayrıca demir açısından yüksek olduğundan kansızlıkla mücadelede önemli bir rol oynar. Safran Baharat olarak Ramazan ayının herkese mübarek olmasını diliyorum. Ramazanlarımızın vazgeçilmezi olan hurma, özellikle sofralarımızın vazgeçilmez bir meyvesidir.
Hurma lifli bir meyvedir, midede uzun süre kalarak sindiriminin yavaş olmasını sağlar. midede uzun süre kalarak sindiriminin yavaş olmasını sağlar. Böylece kendinizi daha uzun süre tok hissetmemize neden olur. Lifli olması nedeniylede enerji kaynağıdır. Bağırsak sistemine en iyi gelen ürünlerden bir tanesidir. Hurma özellikle iftarda ve sahurda, iftarda iftarı açarken, sahurda da sahur yaparken 3 tane hurma yemek gün içerisinde oruç tutarken enerjimizi yeniden takviye için çok önemlidir.
Hurmadan sonra kayısıda özellikle Ramazan aylarında fazla yemekle alakalı kabızlık söz konusu olduğu için kayısılarla bu işi takviye edip kabızlıkla alakalı problemlerimizi çözebiliriz.
Bunun yanı sıra incir, üzüm ceviz ile enerjimizi takviye edebiliriz. Bir de olmazsa olmazlarımızdan kızılcık şurubunun mutlaka içilmesini tavsiye ediyorum. Buda bizim susuzluk ihtiyacımızın karşılanmasında bize destek olur.
Üzüm ve kayısı hoşafı da bağışıklık sistemimizle alakalıdır. Bunlara dikkat edilirse çok rahat bir şekilde orucumuzu tutmuş oluruz. Daha dinç sağlam bir yapıya sahip oluruz.
Özellikle Medine hurmasında ki lif hiçbir yerde yok. Günlük 3 tane Medine hurması yiyen kişi günlük vitamini ve gıdasın alma olasılığı yüzde 85’dir. Hiçbir şey yemeden sadece 3 tane hurma yese günlük vitaminini almış olur.
Bu arada Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edeceğimiz şeylerden bir tanesi de akşam iftarda biraz daha hafif ve az yemek yemeliyiz. Sahurda da daha doyurucu ve daha sağlam ve daha fazla yemek yersek daha iyi olur. Çünkü Allah sahurda yenen yemeğin hesabını sormuyor. Harici zamanlarda yediğimiz fazladan her yemek bize zarar olarak dönerken, bize rahatsızlık verirken, sahurda yenilen her yemek ve doydum dedikten sonra yenilen her yemek Allah nezlinde çok makbul bir yemektir ve bundan dolayı da insanoğlu rahatsız olmayacaktır. Mutlaka sahura kalkmak lazım. Sahura kalktığımız zaman metabolizmamız daha iyi çalışacaktır.
Satışlarımız Elhamdülillah iyi. Biz Ramazan ayına girmeden önce üç aylarda fiyatlarımızı yüzde 15 ile 20 arasında düşürdük. Ramazanda özellikle genel anlamda Türkiye genelinde fahiş fiyatla satılan yada zam yapılan ürünler arasında hurma, kayısı, incir, ceviz, kuru üzüm yer alır. Genellikle bu ürünlere Ramazan ayında zam yapılırken biz bu ürünlere indirim yaptık. Bunları konuşmamız lazım. Ramazan ayı gelince her şeye zam yapılıyor. Bu çok doğru bir şey değil. İstanbul’da şu anda 500- 600 liraya Kudüs hurması atılıyor. Bu vicdansızlıktır. Hakkaniyetli değildir. Ülkemizin bu zor zamanında ve böyle mübarek bir ayda bu şekilde yapılması ne vicdana ne islama nede insanlığa yakışan bir hadisedir. Biz bunları kabul etmiyoruz. Elimizden geldiği kadar da insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fakir fukaranın da yemesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ramazanda bu zamlar hakkaniyetli değildir. Bizim dinimizde fırsatçılık yoktur. Fırsatçılık, stokçuluk haramdır.” Diye konuştu.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın