"Doğanın Dengesi Bozuldu Yağışlar Artık Felakete Yol açıyor"

Suluova Ziraat Odası Başkanı Savaş Üçok, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü sebebiyle yaptığı açıklamasında; iklim değişikliği nedeniyle felaketlere sebep olan meteorolojik olayların tarım sektörünün geleceğini tehdit ettiğinin altını çizdi.
Suluova Ziraat Odası Başkanı Savaş Üçok, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü sebebiyle yaptığı açıklamasında; iklim değişikliği nedeniyle felaketlere sebep olan meteorolojik olayların tarım sektörünün geleceğini tehdit ettiğinin altını çizdi.
Eskiden rahmet, bereket, anlamlarıyla ifade edilen doğa olayları, iklim değişikliğinin etkileriyle artık felaketlere yol açıyor. Uzun süre kuraklık olan bölgelere bir anda yağan yağmur sellere, toprak kaymalarına neden oluyor. Yumruk büyüklüğünde yağan dolu, insanların canına, malına ve özellikle tarım alanlarına büyük zarar veriyor. Doğaya ve insana zarar veren bu doğal afetler, en çok tarım sektörünü etkiliyor.
Tarım sektörü, meteorolojik olaylardan birinci derece etkilenen sektörlerin başında geliyor. İklim değişikliği sebebiyle zamanında yağmayan yağmur, tarım ürünlerinin gelişmesini engellerken, haddinden fazla yağarak sele yol açan yağışlar ise tarım alanlarının zarar görmesinde sebep oluyor. Çiçeklenme döneminde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi, çiçeklerin meyveye dönüşmeden soğuktan yanmasına sebep oluyor.
İklim değişikliği sebebiyle zararlara yol açan meteorolojik olayların, tarım sektörünün geleceğini tehdit ettiğinin altını çizen Suluova Ziraat Odası Başkanı Savaş Üçok, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında hava olaylarının tarım sektörü için oldukça önem taşıdığına dikkat çekerek Dünya Meteoroloji Günü’nün farkındalık oluşturması açısından önemli bir gün olduğunu ifade etti.
Suluova Ziraat Odası Başkanı Savaş Üçok, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Her yıl güncel bir konu belirleyen Dünya Meteoroloji Örgütü 2023 yılının konusunu ‘Nesiller boyunca hava, iklim ve suyun geleceği’ olarak belirledi. Bu temayla, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine birebir tanık olduğumuz şu günlerde sürdürülebilirlik ilkesiyle geleceğin teminat altına alınmasına odaklanılıyor.
Sıcaklık, yağış, dolu, hortum gibi meteorolojik olaylardan, hava koşullarından birinci derecede etkilenen sektör tarımdır. Bu nedenle meteoroloji konusu tarım sektörü için fevkalade önemlidir." dedi.
İklim Değişikliği, Doğal Afetler ve Tarım
İklim değişikliği sebebiyle normalde "rahmet, bereket" şeklinde ifade edilen doğa olaylarının artık felaketlere sebep olduğunun altını çizen Suluova Ziraat Odası Başkanı Savaş Üçok, "Normalde gelişen hava olayları doğayla çoğu zaman bir dost iken bu durum iklim değişikliğiyle daha çok doğal afetlere dönüşmeye başladı. Artan sera gazlarının bir sonucu olarak ortalama küresel sıcaklık 150 yıl öncesine göre 1 dereceden fazla yükseldi. Hükumetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) bu sıcaklığı 1,5 derecenin altında tutmamız gerektiğini aksi takdirde iklim değişikliğinin etkilerinin tüm bölgelerde artacağını bildirmiştir.
Bu durumda en başta sera gazı emisyonlarının azaltılması için her türlü tedbirin alınması, gelecek nesillere bırakılacak en büyük mirastır.
Tarım hem iklim değişikliğini etkileyen hem de iklim değişikliğinden etkilenen bir sektördür. Açık alanda doğaya bağımlı olarak yapılan tarımsal üretim, sıcaklık ve yağış gibi unsurlar nedeniyle iklim değişikliğinden doğrudan etkileniyor.
Aşırı sıcaklık, şiddetli yağışlar, dolu, fırtına, don gibi doğal afetler iklim değişikliği ile birlikte çok daha yıkıcı boyutlara ulaştı.
Yapılan çalışmalara göre iklim değişikliği; bitkisel üretimde verim değişikliği, üretim miktarında ve kalitesinde azalma, üretim deseninde değişiklik, üretim dönemlerinde değişiklik, toprak verimliliğinde azalma, bitki hastalık ve zararlılarında artış, sulama sayısı ve miktarında artış, maliyetlerin yükselmesi gibi etkilere neden olabiliyor.
Bu olumsuz etkilerin gelir kayıpları, tarıma dayalı sanayide üretim kayıpları, işsizliğin artması, tarımsal kredi temininde zorluklar, çiftçi sayısında azalma, üretimde azalma, gıda güvencesinde sorunlar ve kalkınmanın yavaşlamasına neden olabileceği tahmin ediliyor.
"Analizler, Tarım Sektörünün Meteorolojik Olaylardan Aşırı Etkilendiğini Gösteriyor"
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2022 yılı ortalama sıcaklığı 1991-2020 yılları arası ortalamasının 0,6 derece üzerinde gerçekleşti. Türkiye ortalama sıcaklıklarında 2007 yılından bu yana (2011 yılı hariç) pozitif sıcaklık farklılıkları bulunuyor.
2022 yılı 14,5 derece ile en sıcak yedinci yıl oldu. 2022 yılı ortalama sıcaklıklarına aylar itibarıyla bakıldığında mart ve mayıs ayları haricinde ortalamaların üzerinde gerçekleşti. 2022 yılı alansal ortalama yağış 503,8 mm ile uzun yıllar ortalamasının yüzde 12,1 altında gerçekleşti.
2022 yılı tam 1030 olağanüstü olay ile doğal afetlerin en fazla yaşandığı yıl oldu. 2022 yılında meydana gelen olağanüstü doğa olaylarının yüzde 33,6’sını şiddetli yağışlar, yüzde 21,4’ünü fırtına, yüzde 18,5’ini dolu, yüzde 11,7’sini kar, yüzde 4,1’ini yıldırım düşmesi, yüzde 2,7’sini heyelan, yüzde 2,5’ini don, yüzde 2,1’ini çığ, yüzde 1,9’unu hortum ve yüzde 1’in altında olan orman yangını, sis ve kum fırtınası gibi doğa olayları oluşturdu." ifadelerini kullandı.
"İklim Değişikliğinin Etkilerini Azaltmak İçin: Yenilenebilir Enerji"
İklim değişikliğinin en büyük etkisinin sera gazları olduğunun altını çizen Suluova Ziraat Odası Başkanı Üçok, sera gazlarının salınımını azaltmak için, geleneksel enerji üretim yöntemlerine veda edilip yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Üçok, "Sera gazı salınımlarını azaltmanın bir yolu da yenilenebilir enerji kaynaklarına başvurmaktır. Yenilenebilir enerji, çevre dostu olmasının yanı sıra enerji kaynakları açısından zafiyet yaşayan ülkeler için de bir fırsattır.
Son yıllarda meydana gelen enerji fiyatlarındaki artış ve Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında cereyan eden savaş enerjiye ulaşımı kısıtladı. Türkiye'nin de yenilenebilir enerji konusuna ağırlık vermesi, bu sektörde çalışabilecek kalifiye eleman yetiştirmesi gerekiyor.
Yenilenebilir enerji konusunda teşvikler dünya genelinde artıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre 2010 yılından bu yana rüzgâr ve güneş enerjisi maliyetlerinde yüzde 85'lere varan oranda düşüşler oldu.
Gelinen noktada hemen herkes iklim değişikliğinin etkilerine maruz kalmış ve tecrübe kazanmıştır. 2022-2023 sezonunda yağışların geç gelmesi sebebiyle normalde ekim ayında olan ekimlerin daha çok kasım ayında yapılması buna örnektir.
Artık iklim değişikliğinin etkilerinin tartışılması yerine, iklim değişikliğine nasıl uyum sağlarım konusuna yoğunlaşılmalıdır. Çiftçilerimiz afet gerçeğini bilmeli, afetlerin zararını en aza indirebilmek için alınabilecek her türlü önlemi önemsemeli, teknoloji kullanımını artırıp yeniliklere açık olmalı, bilimin ışığında yapılan tavsiyelere kulak vermelidir." ifadelerine yer verdi. Serkan Atıcı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın