Deprem öncesi alınması gereken önlemler nelerdir

Deprem öncesi alınması gereken önlemler hayat kurtarabileceği gibi, deprem sırasında ve sonrasında doğru adımların atılması da hayati önem taşıyor.
Deprem öncesinde alınacak önlemlerin ilk adımı olarak yerleşim bölgesi ve bina yapılacak yerlerin seçimlerinde hassas davranılması geliyor. Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalı, konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır, Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmeli (Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun olarak), İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalı, Dik dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalı, Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalı, Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalı, Konutlara deprem sigortası yaptırılmalı tüm bunlar hayati önem taşımaktadır.
Deprem anında neler yapılmalı?
AFAD, deprem sırasında kesinlikle panik yapılmaması gerektiğini özellikle belirtiyor. Deprem anında balkona çıkılmamalı, deprem anında asansörler kesinlikle kullanılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalı, yangın riski olabilir, pencerelerden ve camlı mobilyalardan uzak durulmalı, sabitlenmemiş dolaplardan ve raflardan uzak durulmalı, sağlam masaların veya büyük kanepe gibi koruyucu eşyaların yanında diz üstü çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalı, ellerle ense ve baş korunmalı, sarsıntı geçene kadar bu şekilde beklenmeli.
Peki ya depremde evde en çok yaralanmaya ne sebep olur?
Evdeki deprem yaralanmalarının çoğu, düşen ağır mobilyalar, sallanan aletler ve kırılan pencere camı nedeniyle meydana gelir. Evinizdeki deprem tehlikelerini ortadan kaldırın ve güvende kalın. Ayrıca duvarlardaki sanat eserlerini, büyük aynaları ve ağır mobilyaları belirleyin ve emniyete alın tüm bu deprem güvenlik önlemlerini takip ederek yaralanma ihtimalinizi azaltın ve acil durum malzemelerinizi saklamak için kolay erişilebilir bir yer bulun. Depremde telefonunuzun sarjının bitmesi durumunda, önemli bilgileri de kağıt üzerinde saklayın. Kopyaları sırt çantalarında, evrak çantalarında, el çantalarında ve arabalarda saklayın.
Deprem sonrasında yapılmalı?
Her şeyden önce güvenlikten emin olunmalı, fiziksel olarak bir zarar görülüp görülmediği kontrol edilmeli, etrafta yardıma ihtiyaç duyan birileri olup olmadığından emin olunmalı, kapalı yerde olunması durumunda gaz vanaları kapatılmalı, pencereler açılmalı ve ortam terk edilmelidir, deprem çantası alınmalı, artçı deprem riski nedeniyle hasarlı binalara kesinlikle girilmemeli, açık alanda hasarlı binalardan uzak durulmalı.
Savunma Sanayi Stajyeri ve
Teknoloji Yazarı Ahmet Gemici
Facebook Yorum
Yorum Yazın